
Jos etsit viimeisimmän sukupolven näytönohjaimia pelitietokoneeseesi, keskihintaluokan segmentissä on kaksi selkeää markkinajohtajaa: AMD Radeon RX 9070 XT ja NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti. Nämä näytönohjaimet ovat tällä hetkellä eniten ostettuja TopPC.fi-verkkokaupassa ilmeisistä syistä – ne tarjoavat erittäin kunnon suorituskyvyn 4K-resoluutiossa, ovat saaneet kaikki edistyksellisimmät ominaisuudet, eivätkä maksa niin paljon kuin lippulaivakortit, kuten RTX 5090 tai RTX 5080. Mutta kysymys kuuluu – mikä näistä korteista kannattaa valita? Siihen yritämme vastata tässä artikkelissa. Oikean näytönohjaimen valinnassa on otettava huomioon useita tekijöitä – käytettävissä oleva budjetti, pelaajatyyppi, joka olet, ja se, kuinka vaativia PC-pelit ovat. Yleisesti ottaen mikä tahansa näistä näytönohjaimista on erittäin hyvä valinta, mutta joitakin eroja on kuitenkin olemassa. On tärkeää nähdä, miten molemmat kortit pärjäävät erittäin vaativissa peleissä korkeimmilla asetuksilla 4K-resoluutiolla – tähän artikkeliin valitsin Cyberpunk 2077:n ja Alan Wake 2:n, jotka molemmat ovat vaativimpien pelien listan kärjessä, mutta silti omalla tavallaan erilaisia.
Tärkeimmät näkökohdat
- Hinta – RX 9070 XT on tällä hetkellä noin 170 euroa halvempi kuin RTX 5070 Ti. Nähtäväksi jää, ovatko NVIDIAn kortin valinnasta saatavat lisäsuorituskykyedut sen arvoisia.
- 4K-suorituskyky. Molemmat kortit tuottavat kunnollisen pelikokemuksen 4K-resoluutiolla, mutta suorituskyky vaihtelee pelin ja grafiikka-asetusten mukaan, etenkin kun käytössä on ray tracing, joka on avainasemassa Cyberpunk 2077: ssä ja Alan Wake 2: ssa.
- Uusimmat teknologiat. Jos haluat hyödyntää näytönohjaimiin sisäänrakennettuja uusimpia tekniikoita, varmista, että ne toimivat korkeimmilla (Ultra) asetuksilla 4K-resoluutiolla, kunray tracing jaupscaling ovat käytössä – FSR 4 AMD:llä ja DLSS 4 NVIDIAlla.

RX 9070 XT on käytännöllisempi ostos.
Tekniset tiedot
- RX 9070 XT – käyttää AMD RDNA 4 -arkkitehtuuria. Siinä on 64 ray-tracing-ydintä, 16 Gt GDDR6 VRAM 256-bittisellä muistiväylällä, 20 Gbps muistinopeus ja parannettu ray-tracing edellisiin AMD-sukupolviin verrattuna.
- RTX 5070 Ti: Käyttää uutta NVIDIA Blackwell -arkkitehtuuria. Varustettu 70 ray tracing -ydintä, 16 Gt GDDR7 VRAM 256-bittisellä muistiväylällä, 28 Gbps muistinopeudella, entistä paremmalla ray tracingilla ja DLSS 4 -ominaisuuksilla.
Molemmissa korteissa on 16 Gt VRAM-muistia, mikä riittää 4K-pelaamiseen, mutta NVIDIAn korttien GDDR7 VRAM-muisti tarjoaa enemmän kaistanleveyttä, mikä voi auttaa muistia vaativissa skenaarioissa.

RTX 5070 Ti on oikea valinta niille, jotka haluavat nauttia kaikista DLSS 4:n eduista.
Suorituskyvyn vertailu Cyberpunk 2077 ja Alan Wake 2 tietokonepeleissä
Vertailimme AMD Radeon RX 9070 XT:n ja NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti:n suorituskykyä Cyberpunk 2077: ssä ja Alan Wake 2: ssa keräämällä keskimääräisiä suorituskykytestituloksia ja käyttäjien arvioita. Testeissä käytetään korkeimpia grafiikka-asetuksia 4K-resoluutiolla ja otetaan käyttöön kunkin näytönohjaimen erityiset kuvan ja ruudunpäivitysnopeuden parannustekniikat. Huomaa, että tarkat testitulokset riippuvat monista tekijöistä (ajuriversio, testitietokoneen kokoonpano jne.), joten tulokset voivat vaihdella hieman todellisuudessa.
Cyberpunk 2077 (4K-resoluutio, RT Ultra käytössä, käytössä Upscaling ominaisuus käytössä)
- RX 9070 XT – kun FSR 4 on käytössä(Laatutila ): keskimäärin 68 FPS. Tämä on vahva tulos, vain 8 % RTX 5070 Ti:tä jäljessä. Siinä on merkittävä kehysnopeuden nousu verrattuna edellisen sukupolven AMD:n lippulaivaan 7900 XTX:ään, mikä osoittaa RDNA 4:n ray tracing -parannukset.
- RTX 5070 Ti – kun DLSS 4 on käytössä(Laatutila ): keskimäärin 74 FPS. NVIDIAn näytönohjaimen etumatka tulee ylivoimaisesta ray tracing -laitteistosta ja DLSS 4 -suorituskyvystä.Multi-Frame Generationin (MFG) kanssa 4x-tilassa voi myös ylittää 80 FPS:ää, mutta tämä lisää viivettä ja perustuu 20 FPS:n perusruutunopeuteen ilman MFG:tä, mikä ei käytännössä välttämättä riitä sujuvaan pelikokemukseen.

Näiden kahden näytönohjaimen suorituskyky Cyberpunk 2077:ssä on hyvin samankaltainen.
Tuomio: RTX 5070 Ti on hieman parempi pelkällä suorituskyvyllä mitattuna (6-12 %), erityisesti maksimissaan säteenseurannalla. Samaan aikaan RX 9070 XT on täysin kilpailukykyinen, sillä se jää vain muutamalla ruudulla sekunnissa jälkeen ja tarjoaa yli 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeuden, mikä riittää, ellet ole ammattimainen e-sports-urheilija.
Alan Wake 2 (4K, High RT käytössä, High RT käytössä) Upscaling käytössä)
- RX 9070 XT – kun FSR 4 on käytössä(Laatutila ): keskimäärin 44 FPS. Tämä on AMD:n kortilta kelpo suorituskyky, joskin 36 % heikompi kuin RTX 5070 Ti, mikä johtuu pelin korkeista ray tracing -vaatimuksista.
- RTX 5070 Ti – kun DLSS 4 on käytössä(Laatutila ): keskimäärin 69 FPS. NVIDIAn kortti on erinomainen, sillä se tarjoaa paljon sujuvamman pelikokemuksen parempien ray tracing -ominaisuuksien ansiosta. 4K-resoluutiolla RTX 5070 Ti tuottaa 31 FPS jopa ilman MFG:tä. Kun DLSS 4 on käytössä, se soveltuu huomattavasti paremmin Alan Wake 2: een kuin AMD:n näytönohjain.

NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti hallitsee Alan Wake 2:n visuaaliset tehosteet paremmin vahvemman säteenseurannan ansiosta.
Tuomio: RTX 5070 Ti dominoi Alan Wake 2:ta, sillä se tarjoaa 50 % paremman suorituskyvyn, joka johtuu sen vahvemmasta suorituskyvystä ray tracing -tehtävissä. Tässä pelissä NVIDIAn näytönohjain tarjoaa huomattavasti paremman pelikokemuksen 4K-resoluutiolla.
Muita huomioon otettavia tekijöitä
- Säteen jäljitys. NVIDIAn älykortti tarjoaa silti paremman Ray Tracing -suorituskyvyn, joka on vaikuttavampi Alan Wake 2: ssa kuin Cyberpunk 2077: ssä (jossa upscaling-ominaisuus on tärkeämpi). Jos ray tracing on sinulle ensisijainen asia, RTX 5070 Ti on parempi valinta.
- Upscaling Toiminto. FSR 4 on AMD:lle suuri edistysaskel, mutta DLSS 4 (MFG:n kanssa) on vakiintuneempi ja yleisempi tekniikka. FSR 4:n integrointi PC-peleihin on hitaampaa, mikä rajoittaa tämän tekniikan mahdollisuuksia.
- Tehokkuus. RX 9070 XT kuluttaa hieman enemmän virtaa (304 W vs. 5070 Ti:n 300 W) ja NVIDIAn kortti on tehokkaampi, erityisesti ray tracing -skenaarioissa.
- Kuljettajan vakaus. RX 9070 XT:llä on vähemmän ongelmia ajureiden kanssa PC-peleissä, vaikka videonkäsittelyssä esiintyykin useammin ”roikkumista”. Jos tämä on sinulle ongelma, suosittelemme kiinnittämään huomiota tähän tekijään.
- Hinta/suorituskykysuhde: RX 9070 XT -näytönohjain tarjoaa suhteellisesti 23 % paremman suorituskyvyn suhteessa dollariin AMD:n omien arvioidenperusteella yli 30 PC-pelissä. Suhde on kuitenkin laskettu valmistajan suositteleman vähittäismyyntihinnan (MSRP) perusteella, joka ei välttämättä vastaa markkinahintoja.
Suositukset
Olettaen, että olet ”sunnuntaipelaaja”, joka haluaa pelata Cyberpunk 2077:n ja Alan Wake 2: n kaltaisia pelejä 4K:ssa silloin tällöin, tässä ovat suosituksemme:
- Valitse RX 9070 XT jos:
- olet tyytyväinen yli 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeuteen Cyberpunk 2077: ssä ja yli 40 FPS:n ruudunpäivitysnopeuteen Alan Wake 2: ssa, mikä on ”sunnuntaipelaajalle” varsin kelpo pelikokemus;
- haluat säästää noin 170 euroa hankkimalla uusimman sukupolven keskitason näytönohjaimet ilman, että suorituskyky kärsii liikaa;
- sinulla ei ole ongelmia hieman heikomman säteenseurannan kanssa Alan Wake 2:n kaltaisissa peleissä.
- Valitse RTX 5070 Ti jos:
- Haluat parhaan 4K-kokemuksen Alan Wake 2:ssa (60+ FPS vs. 44 FPS) ja pienen edun Cyberpunk 2077:ssä;
- olet valmis maksamaan enemmän NVIDIAn ylivoimaisesta ray tracingista, DLSS 4:stä ja hankkimaan näytönohjaimen, jota tuetaan pidemmälle tulevaisuuteen;
- budjetti ei ole este, ja haluat parasta vastinetta rahoillesi.
Tuomio
Paitsi jos olet ammattimainen e-urheilija, RX 9070 XT on parempi valinta, jos etsit hinta-laatusuhdetta. Se tarjoaa loistavan 4K-kokemuksen Cyberpunk 2077: ssä (lähellä RTX 5070 Ti:tä) ja kohtuullisen suorituskyvyn Alan Wake 2:ssa, mutta säästää samalla rahaa. Toisaalta NVIDIA RTX 5070 Ti on hyödyllinen, jos NVIDIAn herkut (RT, DLSS 4) ovat käytössä sinua kiinnostavissa peleissä (tällä hetkellä se toimii jo 12 pelissä) ja haluat käyttää NVIDIAn tekniikoita ”koko ohjelman” periaatteella.
On tietysti huomattava, että nämä näytönohjainten hinnat ovat oikeita kirjoitushetkellä ja voivat muuttua merkittävästi ajan mittaan tuotteiden saatavuuden ja valmistajien hinnoittelukäytäntöjen mukaan, joten kannattaa tarkistaa sekä näytönohjainmallien että uusimpien PC-pelien DLSS- tai FSR-tekniikan tuen nykyiset hinnat ennen uuden PC:n tai näytönohjaimen ostamista.